Gezondheid

Belangrijke voedingsstoffen en mineralen
In boerenkaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines.
De melkeiwitten in de kaas zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Zij zijn in voedingswaarde vergelijkbaar met de eiwitten in vlees. Calcium (kalk) is één van de belangrijkste mineralen in kaas. Het zorgt voor de opbouw en instandhouding van botten en gebit. Met 100 g kaas heb je als gemiddelde Nederlander al de dagelijkse hoeveelheid calcium binnen die je nodig hebt.

Aanwezigheid bacteriën
De melk voor fabriekskaas krijgt altijd eerst een hittebehandeling. Door de hittebehandeling worden de meeste bacteriën in de melk gedood. Bij boerenkaasbereiding krijgt de melk geen hittebehandeling. Boerenkaas wordt gemaakt van onbehandelde melk. In deze rauwe melk zitten van nature verschillende soorten bacteriën. Juist deze bacteriën geven de karakteristieke volle smaak aan boerenkaas.
Ziekteverwekkende bacteriën komen alleen in de melk terecht bij slechte hygiënische omstandigheden. Omdat zowel bij het melken als bij de bereiding en de rijping van de kaas volgens strenge hygiëneregels wordt gewerkt is de kans op ziekteverwekkende bacteriën in boerenkaas heel erg klein.
Door het lage vochtgehalte in KB-boerenkaas komen eventuele schadelijke bacteriën, zoals de Listeria bacterie, hierin praktisch niet voor.

Een betere darmflora?
Wetenschappers veronderstellen dat de grote verscheidenheid van micro-organismen in kaas mogelijk een positief effect kan hebben op de darmwerking. Ook het hoge gehalte aan eiwitten in boerenkaas speelt daarbij een rol. Bekend is dat deze eiwitten een positief effect kunnen hebben op de gezondheid en immuniteit van de mens.

BOERENKAAS, EEN BIJZONDERE KAAS
<LEES VERDER>
FOTOREPORTAGE BOERENKAAS
<LEES VERDER>